Please enable JavaScript to view this site.

Invantive Estate

Een kasstroom is een stroom van geldmiddelen gedurende een periode volgens een (instelbare) curve.

De bepaling van de kasstromen in Invantive Estate valt uiteen in twee delen:

bepaling van de historische kasstromen, en

bepaling van de toekomstige kasstromen.

Kasstromen op Alle Niveaus

Een kasstroomprojectie kan op alle niveaus bepaald worden:

Contract, bijvoorbeeld levering van staalconstructie door de firma Derikx.

Kostensoort, bijvoorbeeld alle staalwerken binnen een project.

Verdichting, bijvoorbeeld alle adviezen binnen een project.

Hoofdverdichting, bijvoorbeeld alle kosten binnen een project.

Zelfstandig of deel-project, bijvoorbeeld een volledig opstalproject.

Hoofdproject, bijvoorbeeld een combinatie van een grond- en twee opstalprojecten.

Juridische entiteit, bijvoorbeeld alle projecten van de SPV ‘Projecten Zuid’.

Groepsbreed, namelijk alle projecten binnen het systeem.

Doorsnedes zijn mogelijk op alle niveaus, bijvoorbeeld alle kasstromen voor een leverancier of alle kasstromen voor projecten van een projectontwikkelaar.

Historische Kasstromen

De historische kasstromen bestaan uit gerealiseerde kasstromen. Een kasstroom is gerealiseerd indien een boeking daadwerkelijk heeft geleid tot een kasstroom (betaling of ontvangst). Alleen boekingen (facturen) die betaald of ontvangen zijn worden meegenomen als een historische kasstroom.

Toekomstige Kasstromen

Het volume van de toekomstige kasstromen is het verschil tussen de prognose einde werk en de historische kasstromen. Hiermee is gewaarborgd dat de kasstroomprojecties altijd aansluiten bij de prognose einde werk bij het gebruik van een automatische bepaling van de kasstroom.

Invantive Estate bepaalt met hulp van de uitbreidbare Kasstroomprojectiemethode wanneer een kasstroom zal plaatsvinden.

De meest gebruikte kasstroomprojectie methode is ‘automatisch worst-case’. Andere kasstroomprojectie methode vereisen handmatige invoer of vormen variaties op ‘automatisch worst-case’ door de kasstromen te variëren in de tijd op basis van project-specifieke risicovariabelen of door omzet in plaats van kas uit te zetten in de tijd.

Automatisch Worst-case

De automatisch worst-case benadering levert in vrijwel alle situaties een realistische kasstroomprojectie voor projecten in verschillende fases van ontwikkeling:

Eerste concept met een budget op hoofdlijnen en een planning op hoofdlijnen.

Concreet ontwikkelingsplan met een budget per kostensoort en een planning per activiteit.

Een project in realisatiefase waarbij reeds delen van de activiteiten uitgevoerd zijn of uitgevoerd worden.

Een project in afrondende fase.

De automatisch worst-case benadering kiest afhankelijk van de beschikbare informatie een zo gedetailleerd mogelijke planning van de kasstromen. In aflopende mate van details worden de volgende niveaus gebruikt:

Boekingen (facturen)

Opbrengsten (verkocht/onverkocht) en opdrachten

Contractbudgetten

Budget

Kostensoort

Project

Op deze niveaus is periode informatie beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de geplande start en opleveringsdatum van een project, of de daadwerkelijke start datum van een project. De automatische worst-case benadering zal altijd zo accuraat mogelijk periode informatie gebruiken. Op alle niveaus is altijd een begin- en einddatum kasstroom bekend. Deze zal altijd gebruikt worden indien ingevuld.

Het volume tussen de prognose einde werk en de historische kasstromen wordt verdeeld over de periode volgens een curve. Standaard worden een aantal veel-voorkomende curves meegeleverd voor bijvoorbeeld grond en opstal. De gewenste curve-vorm kan gespecificeerd worden op vrijwel alle niveaus. Normaliter worden de curves bepaald door de kostensoort of door het budget. Maar indien noodzakelijk kan de curve ook op detailniveau ingesteld worden.

Eigen curves kunnen gebruikt worden door een lijst van meetpunten met de curvewaardes op te nemen in Codes. De curvewaardes moeten liggen in het bereik van 0 (0%, geen kasstroom) tot 1.000.000 (100%, volledige kasstroom gerealiseerd). Het aantal meetpunten in de curves is naar eigen inzicht te bepalen en is normaliter een balans tussen rekentijd, opslagruimte en nauwkeurigheid. In de praktijk blijken meer dan 30 meetpunten weinig extra details toe te voegen. Neem voor het toevoegen van een eigen curve altijd eerst contact op met de leverancier van Invantive Estate.